verhuur via de leegstandswet (tijdelijk huren)

Wat is de leegstandswet?
Hoewel het voor velen bekend is, weet niet iedereen wat de leegstandswet is. Deze wet heeft te maken met het verhuren van een (koop)woning. De eigenaar van een woning kan de woning tijdelijk verhuren. De regeling wordt veel gebruikt wanneer de woning een lange tijd te koop is en er nog geen kopers voor gevonden zijn. Wat prettig is aan de leegstandswet, is dat de verhuurder geen rekening te houden met allerlei beschermingsbepalingen. Hierdoor is het mogelijk dat de verhuurder de huurovereenkomst opzegt. Wat zeker niet vergeten mag worden, is dat degene die het huis wil verhuren, een vergunning nodig heeft om dit te mogen doen. Deze vergunning kan worden aangevraagd bij de gemeente.



Om wat voor woningen gaat het?
Je kunt niet zomaar iedere woning verhuren. Om gebruik te maken van de leegstandswet, zul je je wel moeten houden aan de regels die erbij horen. Er zijn meerdere soorten woningen mogelijk. Allereerst mag een huis dat nooit bewoond geweest is worden verhuurd. Daarbij kan gedacht worden aan nieuwbouw.
Het kan ook zijn dat het huis wel ooit bewoond is, maar dat dit de laatste tijd niet meer zo is. De woning moet minstens twaalf maanden onbewoond zijn voor er gebruik gemaakt kan worden van de leegstandswet. Daarbij mag het huis niet al verhuurd zijn bijvoorbeeld, maar moet de eigenaar er zelf hebben gewoond.
Een andere optie is nog dat in de afgelopen tien jaar (de jaren voor het huis leeg te staan kwam), het drie jaar verhuurd geweest is als woonruimte en dus niet als andere ruimte zoals een kantoorpand. Ten slotte kan het ook gaan om een woonruimte die bedoeld is om te slopen of om het juist te renoveren.

Wat zijn de voordelen van de leegstandswet?
Het is dus logisch dat er een aantal voordelen zitten aan deze wet. Als verkoper heb je er zeker wat aan om de vergunning bij de gemeente aan te vragen. Zo kan het zijn dat je al een ander huis hebt gekocht of een ander huis aan het huren bent. Het is dan niet prettig om nog met de kosten van het oude huis te zitten. Je krijgt een deel van de dubbele woonlasten gewoon vergoed zodat je nooit extreem hoge bedragen moet betalen, en dat is al erg prettig. Verder blijft de woning gewoon op de huizenmarkt. Het is nog steeds mogelijk om mensen te laten kijken naar jouw woning die te koop staat. Officieel is het huis nog steeds van jou, maar zodra er mensen zijn die het huis zeker willen kopen, kun je de verhuurder er ook meteen uitzetten. Voor de huurder is dit misschien niet even prettig, maar als verhuurder zit je niet met extra kosten, kun je iemand tijdelijk onderdak bieden en hoef je je ondertussen niet druk te maken over het feit dat het huis misschien niet verkocht gaat worden. Simpel gezegd: het huis staat nog steeds te koop ook al woont er op dat moment iemand in die het van de verhuurder huurt. Wat misschien een gekke reden lijkt om voor de leegstandswet te kiezen, is dat een woning die bewoond is, ook sneller verkocht zal worden. Een leegstaand huis blijkt toch minder aantrekkelijk te zijn. Als er iemand in het huis woont, krijgen mensen meer de kans om te zien hoe gezellig en knus een huis kan zijn. Een misschien wat vreemde, maar zeker een goede reden om te kiezen voor leegstandswet. Ten slotte is er voor de verhuurder nog een groot voordeel, en dat is dat degene die het huis huurt, geen huurbescherming heeft. Je krijgt dus niet te maken met allerlei vervelende regels en de huurder kan er niets aandoen wanneer jij zegt dat het huis verkocht is. Als iemand huurbescherming heeft, heeft diegene bepaalde rechten en kan de huurder dingen opeisen. Als verhuurder is dat niet erg fijn, maar bij de leegstandswet heb je hier dus helemaal niet mee te maken. Je kunt in ieder geval zeggen dat de leegstandswet voor iemand die een huis wil verhuren, vele voordelen heeft. Het simpele verschil tussen normale verhuur en verhuren met de leegstandswet, is dat degene die het huis huurt, die bescherming heeft. Iemand die deze huurbescherming heeft, kan niet zomaar op straat worden gezet, terwijl dat eigenlijk wel mogelijk is dankzij de leegstandswet.

Risico’s
Aan vrijwel alles in het leven zitten risico’s, en ook bij de leegstandswet zul je ermee te maken krijgen. Hoewel er dus ontzettend veel voordelen aan zitten, zijn er ook een aantal nadelen te bedenken.

Allereerst moet er rekening gehouden worden met gevolgen voor de belastingdienst. Zo moet je goed opletten dat de belastingaangifte goed gedaan wordt. Een financieel adviseur kan je hier meer over vertellen zodat je zeker weet dat je niet de mist ingaat. Daarbij kan het ook voorkomen dat een huurder zich niet goed aan de afspraken houdt. Het is gemakkelijk voor een huurder om niet op tijd te betalen of om zelfs helemaal niet te betalen. Kies als het mogelijk is voor iemand die je al kent en kunt vertrouwen. Doe je dit niet, dan loop je het risico om de huur niet tijdig of zelfs niet te ontvangen. Ook is het mogelijk dat de huurder de woning beschadigt. Hierdoor zal de huurder ervoor zorgen dat de woningwaarde omlaag gaat waardoor jij uiteindelijk minder geld krijgt zodra het huis eindelijk verkocht is. Gelukkig komen dit soort dingen maar weinig voor en als het voorkomt zijn de meeste schades maar klein en gemakkelijk te verhelpen.
Ten slotte kan het ook zijn dat de huurder het huis niet gebruikt om in te wonen, maar gebruikt voor andere doeleinden. Dit kan echt van alles zijn. Ken je de huurder niet goed? Let dan goed op dat het huis in goede staat blijft en dat het huis alleen gebruikt wordt om in te wonen en niet plotseling omgebouwd wordt als kantoorruimte bijvoorbeeld, want dat is niet de bedoeling met de leegstandswet. De risico’s zijn er dus wel, maar je hebt ook veel zelf in de hand.

Gemeubileerd verhuren
Heb je een nieuw huis gekocht en heb je hiervoor nieuwe meubels aangeschaft? Ook dat is geen enkel probleem. Je zit nog met de oude meubels, maar die kun je in het oude huis laten staan. Op deze manier hoeft de huurder bovendien geen meubels meer aan te schaffen en is het dus eigenlijk een win-winsituatie.

Opzeggen
Uiteraard kun je als huurder niet van de één op de andere dag beslissen dat je er weg wilt en het huis verlaten. Ook als verhuurder kun je de huurder er niet zomaar uitzetten. Op deze manier hebben jullie beide rechten maar ook plichten. Zo moet de huurder een maand van tevoren aangevend dat hij/zij niet meer in het huis wil wonen. Deze tijd is vele malen korter dan wanneer je niet te maken hebt met de leegstandswet. Als de verhuurder wil dat de huurder uit het huis gaat, geldt er een opzegtermijn van drie maanden. Op deze manier heeft de huurder toch nog een relatief lange tijd om een andere woning te zoeken en te vinden. Veel mensen krijgen binnen deze drie maanden wel een nieuwe woning.

Er kunnen allerlei redenen zijn om als verhuurder de huurder uit het huis te zetten. Zo kan de huurder bijvoorbeeld niet op tijd betalen of zelfs niet betalen. Ook kan het zijn dat de huurder dingen heeft vernield maar ook persoonlijke redenen kunnen een rol spelen. Al met al is het zeker prettig dat beide partijen de mogelijkheid hebben om er iets over te zeggen.

De leegstandswet zorgt ervoor dat er niet vele huizen leeg komen te staan. Het is toch zonde om ontzettend veel huizen onbewoond te laten, als er wel vraag is naar een huis. De leegstandswet zorgt ervoor dat de mensen die hun huis willen verkopen er veel voordeel van hebben, maar ook de huurder zit niet jarenlang vast aan een huis. Opzeggen is gemakkelijk en het lopen van een risico gebeurt altijd wel. Gelukkig kunnen de meeste risico’s worden beperkt en sta je als verhuurder sterk.