Particulier huren – Waar op te letten?

U wilt gaan huren en kunt niet wachten totdat er een woning beschikbaar is via een van de sociale woningbouw stichtingen, of u wilt een grotere woning maar nog niet kopen? En zo zijn er natuurlijk meerdere redenen te bedenken waarom u zou gaan huren in de vrije sector ook wel particulier huren genoemd. Het voordeel van particulier huren is over het algemeen dat de woning keuze veel groter is zeker tegenwoordig, waar veel mensen met huizen zitten die ze niet verkocht krijgen en hierdoor deze al dan niet tijdelijk te huur gaan zetten. Hierdoor zijn de huurprijzen over het algemeen wel wat hoger dan sociaal huren, maar niet meer zo hoog zoals het in het verleden was voordat de crisis in 2008 begon.



In dit artikel geven we u wat tips waar u op kunt letten als u particulier gaat huren, en wat handige tips. Verder zal dit artikel de komende tijd verder aangevuld worden met nuttige tips en links voor de diverse steden in Nederland.

Waar op te letten met Particulier huren in het algemeen

Aangezien veel woningen op de particuliere huurmarkt in bezit zijn van logischerwijs particulieren is het belangrijk om te weten waarom iemand zijn huis te huur heeft gezet, en ook wat de intentie is van het verhuren. Sommige woningen worden namelijk tijdelijk te huur gezet en zijn hierdoor maar voor een beperkte periode te huren. Daarom is het belangrijk om altijd goed af te stemmen in het contract over de huurperiode. Als u tijdelijk in een woning wilt zitten hoeft dit waarschijnlijk geen probleem te zijn, maar als u van plan bent om een huis te gaan huren voor de komende jaren kan hier anders in de toekomst wel een issue ontstaan. Verder is het belangrijk om vooraf goed vast te leggen wat de lasten zijn en de rechten en plichten. We zien namelijk op de particuliere huurmarkt regelmatig vragen terugkomen over welke kosten nu voor wie zijn. De kosten van Gas, Water en elektriciteit spreken over het algemeen voor zich, maar eventuele VVE kosten, CV leasekosten en eventuele parkeerplaatskosten kunnen nog wel eens voor een verschil van inzicht zorgen. Dus zorg ervoor dat alle lasten contractueel goed vastgelegd zijn.

Particulier huren Rotterdam

In Rotterdam is er een ruim aanbod aan woningen beschikbaar in alle delen van de stad, naast de algemene tips over het huren in Rotterdam zijn er eigenlijk op dit moment niet veel bijzonderheden te melden.

Particulier huren Amsterdam

In Amsterdam is tevens een ruim aanbod aan huurwoningen op de particuliere markt, maar in Amsterdam moet u goed gaan opletten als u in de binnenstad wilt gaan wonen. Hier kunnen namelijk wel eventuele kosten aan zitten, denk hierbij bijvoorbeeld aan parkeerkosten. Zeker als u in een grachtenpand wilt gaan wonen is het niet zo vanzelfsprekend dat u uw auto voor uw huis kunt parkeren.

Particulier huren Utrecht

Geen bijzonderheden te melden.

Particulier huren Den Haag

Geen bijzonderheden te melden.

Particulier huren Tilburg

Geen bijzonderheden te melden.

Particulier huren Groningen

Geen bijzonderheden te melden.

Tot slot

Dit artikel zal regelmatig van een update voorzien worden. Hierbij is uw hulp ook welkom aangezien elke stad weer andere eigenschappen heeft waar u het beste op kunt gaan letten als u gaat huren. In elke stad in Nederland kun je tegenwoordig wel particulier een woning huren zonder tussenkomst van een woningbouwvereniging, hierbij heeft u bijvoorbeeld niet te maken met een wachttijd zoals wel het geval is bij sociale huurwoningen en vooral in grotere steden zoals Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven. Deze huurwoningen zijn vaak snel beschikbaar en zitten vaak ook boven de huurgrens voor bijvoorbeeld huurtoeslag, vaak zijn de woningen exclusiever qua locatie en grootte, daarbij is de huurprijs vaak wel iets pittiger.

Via Funda en diverse makelaars staan er veel particuliere woningen te huur, huurprijzen lopen uiteen van enkele honderden euro’s tot ook wel een paar duizend euro per maand, vooral in Amsterdam zijn de prijzen fiks maar dat komt gewoon omdat het een gewilde stad is om in te wonen. In de vrije sector huren is vrijwel altijd duurder dan sociaal huren via een woningbouw vereniging, het is een kwestie van het afwegen van de nadelen en de voordelen.