Huren via de leegstandswet
|Huren via de leegstandswet, hoe zit dat?
De leegstandswet is een aparte wet waarbij u een woning kunt huren met speciale regels en voorwaarden, waardoor de rechten en plichten van een verhuurder en ook vooral een huurder toch net iets anders liggen dan bij een standaard huur contract. Deze leegstandswet is grotendeels in het leven geroepen om mensen met 2 huizen tegemoet te komen omdat ze hun ene woning niet kunnen verkopen. Tijdens de crisistijd is er in 2013 nog wat extra gesleuteld aan deze wet waardoor er diverse regels wat makkelijker en soepeler zijn geworden waardoor een huis verhuren onder de leegstandswet nog weer wat makkelijker geworden is.
Er zitten voor en nadelen aan huren in de leegstandswet
De voordelen zijn dat u vaak een mooie woning heeft voor een mooie prijs. De verhuurder wil namelijk iemand hebben die goed op zijn huis past en het huis moet verkoop klaar zijn natuurlijk omdat het er uiteindelijk om gaat dat de verhuurder zijn huis wilt verkopen.
De nadelen van het huren van een woning in de leegstandswet
Er zitten wel een paar haken en ogen aan dit verhaal. Bij het huren van een woning in de leegstandswet weet je dat je maar voor een korte periode hier kunt wonen. Vaak is er contractueel afgesproken dat er een opzegtermijn is van zo’n 3 maanden, maar hierdoor moet u er dus altijd rekening mee houden dat u dus binnen een korte tijd weer moet verhuizen. Tevens is het vaak niet toegestaan om de woning helemaal in te richten conform jou stijl, qua inrichting natuurlijk wel maar als u graag uw muren mooi zou willen verven/behangen dan heeft u hier wel apart toestemming voor nodig. Tevens kan het zijn dat er tussendoor potentiële kopers over de vloer komen, hierdoor moet u het huis ten alle tijden wel enigszins opgeruimd houden. Al deze zaken legt u natuurlijk contractueel vast over het hoe en wat, maar het huren van een woning in de leegstandswet is wel een apart geval vergeleken met normaal huren.