Huren met een laag inkomen / studiefinanciering of bijstandsuitkering

Wanneer je een huis wilt huren, moet dat natuurlijk aan een aantal eisen voldoen. Uiteraard mag je best kieskeurig zijn, want het is de bedoeling dat je er heel wat jaartjes in blijft wonen. Bij het huren van een huis kan van alles komen kijken waar je in eerste instantie misschien nog niet aan had gedacht. Denk aan de kleine dingen als het feit dat je je huisdier mee wilt nemen en de vraag of dat wel mag, of ook het afsluiten van verzekeringen moeten niet worden vergeten. Gelukkig hoef je ook niets te vergeten met de vele informatie die tegenwoordig te vinden is. Ook niet onbelangrijk, is de prijs van het huis of de kamer die je wilt huren. De prijs is eigenlijk het meest belangrijk van allemaal. Als het boven jouw budget ligt, valt het al af en hoef je dus ook niet meer te kijken. Er zijn veel mensen die graag iets willen huren, maar wel te maken hebben met een laag inkomen. Ook mensen die een uitkering hebben of studenten hebben nou eenmaal niet veel te besteden, dus wanneer zij een huis of kamer kunnen vinden met een lage huurprijs, is dat natuurlijk zeer welkom.



Huren met studiefinanciering
Wanneer je in Nederland student bent, heb je recht op studiefinanciering. Helaas verdwijnt de studiefinanciering vanaf 1 september 2015. In dat geval moet je gebruik maken van een lening als je wilt studeren. Je kunt dan geld lenen om school, boeken en natuurlijk een kamer te kunnen betalen. Studiefinanciering ontvangt een student van DUO, wat staat voor Dienst Onderwijs Uitvoering. Iedere maand ontvang je een vast bedrag op je rekening om van alles mee te betalen. Wanneer je een kamer gaat huren, moet je dus wel genoeg studiefinanciering krijgen. Als je uitwonend bent, krijg je sowieso al meer dan iemand die thuis woont. Een thuiswonende hoeft namelijk geen huur te betalen. Ook heeft het te maken met het niveau dat je doet. Zo ontvangt iemand die MBO doet bijvoorbeeld 75 euro studiefinanciering wanneer diegene nog thuis woont, terwijl iemand die op het HBO zit ongeveer 95 euro ontvangt. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat MBO-studies vele malen goedkoper zijn dan de HBO-studies. Ook moeten er voor HBO-studies vaak meer en duurdere boeken worden aangeschaft.

Iedere maand op de 24ste ontvangt een student studiefinanciering waarmee de kamer weer betaald kan worden. Echter is het vinden van de juiste kamer nog wel een klus. Een kamer is niet goedkoop en de prijzen verschillen erg per stad. Zo blijkt dat Groningen een goedkope stad is wat dat betreft, terwijl Amsterdam erg duur is. De prijzen kunnen in Amsterdam wel twee keer zo hoog zijn. Bovendien zijn de kamers in Amsterdam ook nog eens erg gewild, waardoor de prijzen dus ook hoog kunnen liggen. Er wil immers altijd wel iemand in. Het vinden van een kamer in Amsterdam is erg lastig, terwijl dat in Groningen juist reuze meevalt.

Wanneer je een kamer wilt die boven het budget ligt en je dus eigenlijk te weinig studiefinanciering ontvangt, heb je nog de mogelijkheid om geld bij te lenen. Je bepaalt zelf hoe veel dat is. Je kunt dan wel kiezen voor een dure kamer, maar vergeet niet dat die lening uiteraard ook weer terug betaald moet worden. Een beetje bijlenen is dus geen probleem, maar kies niet voor een hele luxe kamer die je niet perse nodig hebt en vervolgens zit met een hoge schuld. Hoe veel je bijleent, kan je bovendien iedere maand weer wijzigen. Als het een maandje tegenzit, kun je wat geld bijlenen en dat de volgende maand niet meer doen. Heel simpel! Het huren als student kan dus eigenlijk altijd dankzij DUO. Met de studiefinanciering kom je vaak al heel ver, en als je niet ver genoeg komt, is er nog altijd de mogelijkheid om wat geld bij te lenen.

Huren met uitkering
Wanneer je leeft van een uitkering, wil je nooit teveel uitgeven. Iedere cent is weer mooi meegenomen, dus teveel betalen voor een huis, appartement of kamer wil je absoluut niet. Er moet natuurlijk wel geld overblijven om van te leven. In sommige gevallen kunt u zelfs huren wanneer u een bijstandsuitkering heeft, hier zitten wel lastige voorwaarden aan vast.

Als eerste kan je kiezen voor een sociale woning. De sociale woninghuur houdt namelijk goed rekening met hoe veel geld je te besteden hebt. Je kunt je inschrijven bij de woningstichting. Er zijn daar vaak meerdere van in jouw omgeving, dus schrijf je bij zoveel mogelijk in. Op deze manier is de kans op het vinden van een woning groter. Wat je precies kunt krijgen voor een uitkering, is nogal verschillend. In de ene gemeente kan dat een rijtjeshuis zijn, in de andere een klein appartement. Dit heeft tevens ook te maken met de plaats. Sommige plekken zijn nou eenmaal duurder dan anderen. Uiteraard kun je alles vragen aan de woningstichting bij jou in de buurt als je je afvraagt wat jij kunt krijgen voor jouw uitkering. Het is vervelend om tegenslagen te krijgen omdat je je had verheugd op iets veel groters bijvoorbeeld.

Sommige mensen zoeken naar een woning op korte termijn. In dat geval is het niet ideaal als je te maken krijgt met allerlei wachttijden die kunnen oplopen tot jaren. Hoewel mensen met een uitkering niet veel te besteden hebben, is particulier huren nog wel een optie. Vergeet niet dat het wel wat duurder is dan via de sociale woninghuur, maar je hebt dan wel snel een woning. Je kunt dan natuurlijk ook genoegen nemen met een woning die wat kleiner is dan je eigenlijk hoopte. Je moet echter niet helemaal ontevreden zijn, dus wees nog wel kritisch. Als het huis er echt niet uitziet en jij je er totaal niet thuis voelt, kun je beter op zoek naar iets anders, tenzij je echt geen andere optie hebt. Een ander voordeel is dat er met een particulier vaak ook nog wel te onderhandelen is over de prijs, dus vergeet dat niet! Zo betaal je misschien toch iets minder per maand en dat is altijd mooi meegenomen.

Hoewel je misschien niet weg wil uit de buurt waar je nu woont, maar je wel ergens anders moet gaan wonen, overweeg dan om ook eens te kijken in andere gemeenten. Dat hoeft tevens alleen als jouw gemeente te maken heeft met ontzettend lange wachtrijen waar het nog jaren duurt voordat je aan de beurt bent. Wie weet is de gemeente een paar kilometer verderop hierin wel wat beter geregeld en hoef je daar niet zo lang te wachten. Ook kan het zijn dat de huurprijzen daar lager zijn, en is het het dus zeker waard om je te verdiepen in gemeenten die omliggend om de jouwe zijn. Het zal misschien lastig zijn om weg te gaan uit je eigen gemeente, maar als je minder hoeft te betalen en misschien zelfs een betere woning kunt krijgen, is het het zeker waard om dat te overwegen en eens te kijken naar mogelijkheden.

Huurtoeslag
Wanneer je een laag inkomen hebt en je huis aan bepaalde eisen voldoet, is het ook mogelijk om huurtoeslag aan te vragen. Let wel op dat het niet zo geregeld is. Je huis moet aan veel dingen voldoen om daadwerkelijk huurtoeslag te ontvangen. Je moet in ieder geval voor de wet volwassen zijn en dus 18 jaar zijn. Verder moet de woonruimte een zelfstandige woonruimte zijn en moet zowel jij als medebewoners ingeschreven staan op het adres waar je woont. Sommige mensen staan nog ingeschreven op hun oude adres, maar zorg ervoor dat dit zo snel mogelijk veranderd wordt zodat je huurtoeslag kunt aanvragen. Verder moeten zowel jij als medebewoners de Nederlandse nationaliteit hebben maar ook een verblijfsvergunning is hiervoor goed. Uiteraard mag het inkomen niet te hoog zijn, maar aangezien hier juist sprake is van een laag inkomen, zal daar niet verder op worden ingegaan.

Een zelfstandige woonruimte heeft in ieder geval een eigen woon- of slaapkamer. Verder moet de keuken een aanrecht hebben, een aan- en afvoer voor water hebben en moet er een aansluitpunt aanwezig zijn voor een kooktoestel. Ten slotte moet er een toilet in de woning zitten die ook werkt en dus waterspoeling heeft.

Huren via makelaar
Zoals je eerder hebt kunnen lezen, is het soms lastig om een goede woning te vinden die binnen het budget valt. Een uitkering is nou niet bepaald een vetpot en je wilt het dan ook zo laag mogelijk houden. Een makelaar kan goed rekening houden met jouw wensen. Als je te maken krijgt met verenigingen, kan het nog wel eens in de soep lopen. Een makelaar maakt speciaal voor jou tijd vrij en kijkt samen met jou naar jouw wensen, en voor veel mensen is dat erg prettig. Zo krijgen zij een woning die perfect bij hun past, en ook binnen het budget valt, want dat is toch wel het meest belangrijke. Wanneer je zelf een huis hebt dat je wilt verkopen, kan dat vaak met dezelfde makelaar worden gedaan. Zo krijg je niet te maken met allerlei verschillende instanties die je willen helpen, maar zit je goed bij één en dezelfde contactpersoon, en dat is ontzettend prettig. Wanneer je interesse hebt in een huurhuis, kan een makelaar je rondleiden en je vaak al het een en ander vertellen over dat huis. Ook dat is wederom prettig.

Mensen met een laag inkomen komen al helemaal niet gemakkelijk aan een huis. Hoewel de prijzen van de huizen op het moment niet hoog zijn, betekent dat niet dat het met een uitkering gemakkelijk is om te huren. Het is helemaal afhankelijk van de gemeente wat de huurprijzen zijn. Daarbij komt dat je vaak nog wel een paar jaar op een wachtlijst moet staan. Veel mensen komen daar echter pas achter wanneer zij op zoek zijn naar een nieuwe huurwoning omdat hun eigen woning niet meer bevalt, te duur is of een andere reden heeft om te willen verhuizen. In dat geval ben je eigenlijk al te laat. Je kunt je niet vroeg genoeg inschrijven bij een huurvereniging.

Echter gaat het met Nederland slecht als het gaat om werk. Steeds meer mensen raken hun baan kwijt en krijgen dus een uitkering. Het probleem? Ook zij willen goedkoop gaan huren en hebben dus geen andere mogelijkheid. Steeds meer mensen willen dus een goedkope woning huren, waardoor er wachtrijen ontstaan. In dat geval kan er het beste worden gekozen voor particulier huren. Hier kun je meestal snel terecht en kun je ook nog eens praten over de prijs. Het is dus helemaal niet vreemd om te kiezen voor particulier huren wanneer je een uitkering hebt. Soms is er bovendien geen andere uitweg.



Verhuizen
Zoals eerder gezegd, heeft ook de plek erg te maken met de prijs. Je kunt dan nog zo gehecht zijn aan een plek waar de huizen duur zijn, maar het is een aanrader om te verhuizen naar een goedkopere plaats. Een aanrader wat dat betreft is het noorden van Nederland. In Friesland en Groningen zijn de huizen en de grond het meest goedkoop. Bovendien is het er veel minder dichtbevolkt dan in bijvoorbeeld Amsterdam. Dat betekent dus dat je sneller kans hebt om een woning te vinden, en dat wil je juist!

Het is natuurlijk wel even wennen. Een helemaal nieuwe omgeving en een nieuw huis. Echter is het voor veel mensen belangrijk omdat zij hun eigen huis niet meer kunnen betalen en dus moeten kiezen voor een goedkoper huurhuis.

Ten slotte zijn er ook veel websites waar je terecht kunt als je een huis wilt huren. Hierin vul je het een en ander in en zo krijg je te zien welke huizen bij je passen qua budget maar ook wat betreft andere wensen zoals huisdieren, een bad en ga zo maar door. Veel websites rekenen wel een bepaald bedrag hiervoor, maar de kans dat je dan een leuk huis vindt, is dan wel vele malen groter. Je kunt het dus zien als een goede investering waarmee je een huis vindt waarvoor je niet teveel hoeft te betalen. Het huren van een huis hoeft niet lastig meer te zijn.